Skip to content

Reactie op: leer meer over communities

E-learning congres 2011
Vandaag is het Nationale E-learningcongres in Eindhoven. Ik probeer in korte posts verslag te doen van wat ik hoor en zie.

Jeroen de Miranda en Marga van Rijssel geven een kijkje in de keuze van social media bij de overheid.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik vind Yammer fantastisch, maar zolang er niet betaald wordt is het niet veilig. Hierover heb ik al eerder geschreven (zie: http://www.moocha.nl/#!/entry/260). En om onderwerpen die onschuldig zijn te delen, zitten we daar wel op te wachten? En overheid en data ‘die ergens in Amerika staat’, ik weet niet of ik daar als Politieorganisatie op zit te wachten.

Gelukkig wordt er in de sessie wel aangegeven dat je voor absolute veiligheid een eigen systeem (bijvoorbeeld Elgg) zult moeten hosten.

Maar hoe krijg je nou die community actief? Deze vraag uit het publiek wordt nog niet echt beantwoord. Jeroen en Miranda geven voorbeelden van hoe het kan werken maar ik ontdek nog weinig strategie.

Vraag uit het publiek: hoe kan ik de kennis borgen?
Nieuwe collega’s verdwalen in het woud van kennis, het idee om alles vast te leggen en te archiveren is niet haalbaar. Hoe maak je relevante kennis inzichtelijk en vindbaar? De oplossing van metatagging wordt genoemd, ik vraag me af of we dit niet slimmer moeten organiseren? Wellicht kunnen persona’s en scenario’s hierin een uitkomst bieden, door een slim systeem dat jou als gebruiker leert kennen kan informatie op bais van relevantie worden gepresesenteerd.

De vraag uit het publiek is hoe je het doel bereikt… Ik vraag me af welk doel? Wat is echt het doel van social media en kennisdeling binnen de organisatie? Deze vragen zijn nog niet beantwoord.

De eerste tien minuten heb ik helaas gemist maar vanaf het moment dat ik binnen was, de discussie was boeiend. Ik voelde veel vragen bij het publiek, het bekende verhaal van kartrekkers kennen we wel. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met de mogelijkheden van social media maar de conclusie van deze sessie is dat we er nog lang niet zijn.