Skip to content

Reactie op keynote Mien Segers

E-learning congres 2011
Vandaag is het Nationale E-learningcongres in Eindhoven. Ik probeer in korte posts verslag te doen van wat ik hoor en zie.

Mien Segers

Leuk een moeder die op facebook zit, die van mij ook. Maar daar gaan we het dus niet over hebben. Waarover dan wel? Nou over informeel leren. Maar ook over werkervaring.
Want op welk moment weegt ervaring zwaarder dan opleiding? Nou na gemiddeld 7 jaar.

Segers heeft onderzoek gedaan naar formeel en informeel leren om te kunnen komen tot efficientere vormen van opleidingen.

Informeel leren is een black box en kan zich in drie vormen voordoen: impliciet, reactief, deliberatief. Segers bespreekt Teamleren en feedbackleren.

Een mooi voorbeeld wordt gegeven door het vergelijken van twee mailtjes van studenten. In beide mails wordt om feedback van de docent gevraagd. De ene student volgt een procedure, de ander stelt vragen. Interessant wordt het wanneer Segers vraagt welke onderzoeker een grotere groeicurve doormaakt. Segers toont hiermee aan dat de student die afwijkt van de procedure (een formele aanpak van het vragen om feedback) een grotere groei doormaakt.

Segers heeft met haar team onderzoek gedaan naar het ‘vragen naar feedback’. Hierin spelen een aantal randvoorwaarden een rol:
– psychologische veiligheid: kan ik vragen wat ik wil
– HRD klimaat: is er voldoende mogelijkheid en ruimte om te leren
– performance proof: doe ik het goed?
– learning goal oriëntation

Het ging te snel om alles helemaal samen te vatten. Wat een tempo en wat een goed onderbouwd verhaal! Duidelijke punten en mooie illustraties en voorbeelden (Zelfs Whoopy in Sister Act passeerde de revue). Als je dit gemist hebtdan raad ik de stream die online komt zeker aan! (ik zal een link plaatsen als deze beschikbaar is).
De rol van social media op feedbackzoekend gedrag kan alleen maar slagen bij bovenstaande randvoorwaarden.

Tips van Segers:
– Luister naar elkaar: mensen die leren van samenwerken hebben een gezamenlijk gedeeld beeld nodig om tot constructief leren te komen.

– Even googlen op Edmondson en Psychologische veiligheid!

  • Jammer inderdaad dak deze heb gemist. Komt echt alles als stream beschikbaar? Wel een dik boekwerk zeg, van Edmondson. En als ik google op je zoektermen kom ik in eerste instantie gewoon bij Moocha.nl uit 🙂