Skip to content

Reactie op Keynote Evert Hatzman

E-learning congres 2011
Vandaag is het Nationale E-learningcongres in Eindhoven. Ik probeer in korte posts verslag te doen van wat ik hoor en zie.

Keynote Evert Hatzman

De keynote van Evert Hartzman over de stand van zaken in het onderwijs, opent met veel media, lekker wakker worden dus. Zijn punt? Dat de noodzakelijke factor arbeid in de komende jaren niet gehaald zal worden als we het onderwijs op de zelfde manier blijven inrichten. Innoveren dus!

Millenials, multitasking, nieuwe generatie, Hatzman snijdt de bekende hoofdthema’s aan. Wel waarschuwt hij voor het gebrek van discipline bij de nieuwe generatie.

Het beeld over content verschuift volgens hem van aanbodgestuurd naar vraaggestuurd. Daarnaast wordt het steeds makkelijker om zelf content te ontwikkelen.Hij stelt dan ook een oplossing in co-creatie van content voor. Leerlingen en docenten die samen lesmateriaal ontwikkelen. Hier ziet hij ook een businessmodel in: exporteren van content is mogelijk door de nieuwe technologie. Ik zie hier wel een mooi model in, maar naar het verdienmodel ben ik nog opzoek.
Door middel van social media, ranking etc. komt de beste (of meest aantrekkelijke?) content vanzelf bovendrijven. Maar hier houdt de rol van social media niet op. Het biedt namelijk ook de mogelijkheid om leerlingen op afstand te volgen. Zo zouden ouders realtime de toetsresultaten van hun kinderen kunnen volgen. Ik zou graag de vraag willen stellen hoe deze vorm van controle rijmt met de vrijheid van het nieuwe werken. Want ging dat nou juist niet over eigen initiatief, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid?

Al met al geeft Evert een goede en leuke kijk in de keuken van het onderwijs, hij lokt bij mij in ieder geval een kritische reactie uit!